Kayıt
0
2 164
24-07-2017, 22:23

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 Temmuz 2017

Kabulbaba köyü Akkaya düdeni
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 Temmuz 201720.07.2017 tarihinde İsmet Ceyhun Yıldırım, Alim Ölmez, Attila Ülgen den oluşan ekibimizin ilk hedefi MTA tarafından1995 yılında Kabulbaba köyünde haritalanmış olan Akkaya düdeniydi. Ancak yolda Kabulbaba köy muhtarı ile yaptığımız görüşmede bölgedeki taş ocağı nedeniyle artık böyle bir mağaranın bulunmadığını öğrendik. Artık var olmayan Akkaya düdenini rahmetle anarak ikinci hedefimize doğru yol değiştirdik.



Alpagut köyü Ortapren kör kuyusu
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 Temmuz 201706.05.2017 tarihli faaliyetimizde uğradığımız ancak yoğun yağış dolayısıyla ihbar olmasına rağmen gidemediğimiz Alpagut köyüne ulaşıp, bizi mağaralara götürecek birilerini bulmaya çalıştık.74 yaşındaki Rafet Avşar gençler bilmez mağaralar ben götürürüm sizi deyince rehber işi halloldu. Ancak arazi yapısı uygun olmadığından Emre Bilgen de bizi traktörle götürmeyi kabul etti. Asıl hedefimiz olan Bakacak mevkiinde Bakacak mağarasının yolu üzerinde birde kör kuyu olduğu bilgisi gelince ona da bakmaya karar verdik. Rafet amca kr kuyuyu bulmakta biraz zorlansa da sonunda bulduk . 9 metrelik kuyu şeklindeki girişin dibinde 4x6 mt lik bir oda vardı defineciler burada da boş durmamış bütün duvarları yoklamışlar. Zemin duvarlardan koparılmış taşlarla kaplıydı. 1 yarasa gözlendi. Herhangi bir oluşuma rastlanmadı. Arkeolojik bulgu görülmedi. Rakım:650 mt.

Bakacak Mevkii Bakacak mağarası
Bakacak mevkiinde verdiğimiz çay molasından sonra ulaştığımız Bakacak mağarasının çöküntü yüzünden tamamen yok olduğunu anladık. Gelirken Rafet amcanın çöküntü nedeniyle bizi uyarmış olmasından dolayı karşılaştığımız durum bizi şaşırtmadı. Yine de umutsuz bir şekilde bir giriş bulmaya çalıştık. Traktör Üzerindeki rahatsız yolculuğumuzdan sonra köyde çay molası kaçınılmaz oldu. Rakım:660 mt.

Yaylaçayır köyü Kızılcıklı mevkii Açık Mağara
Yaylaçayır köyünde Selahattin Kahraman rehberliğinde ulaştığımız Açık mağara büyük bir kaya bloğunun altındaki büyük bir çatlak olarak çıktı karşımıza. 6 metre genişliğindeki 3metre yüksekliğindeki girişinden itibaren 13 metre uzunluğa ulaşıp gittikçe daralıp alcalarak bitti. Yine defineciler tarafından elden geçtiği anlaşılan mağarada 1 yarasa gözlendi. Oluşuma rastlanmadı. Arkeolojik buluntu görülmedi. Rakım:920 mt
Yaylaçayır köyü Küçükçalı mevkii Kapalı mağara

Bize rehberlik eden 68 yaşındaki Selahattin amca, Açık mağaranın girişinin heybetinden olsa gerek, Yaylaçayır daki diğer mağara için orası küçük biraz dediği için bizim de beklentimiz küçüktü. Mağarayı bulup girince önyargımızdan utandık .kaç gündür girdiğimiz en uzun mağara olması dolayısıyla şaşırdık biraz.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 Temmuz 2017Üç metre genişlik ve 3 metre yükseklikle başlayan Kapalı mağara. İlk 12 metrelik kısmında rahat hareket edilen bir tünel şeklinde giderken sonraki 16 metre boyunca yer yer 1 metreye düşen tavan yüksekliği ile biraz daralarak ilerliyor ve aşağı doğru iniyor . Mağara boyunca toplamda 5- 6 metre aşağıya inildiğini sanıyorum. 28. metrede solda 3metre çapında bir oda ve sağda yine sürünerek girilen bir koldan ulaşılan iki küçük odacık daha var. Toplamda 36 metrelik uzunluğa ulaştık. Mağaranın sonundaki odacıklarda az da olsa doğal oluşumlar mevcut. Yine az sayıda yarasa gözlendi. Arkeolojik bulguya rastlanmadı. Definecileri anmadan geçemeyeceğiz. Yer yer kazı yapıldığı anlaşılıyor. Rakım:990mt.

Sonraki durağımız Sarımustafalar köyünün girişinde karşılaştığımız biri çok emin bir edayla” bizim köyde mağara falan yok,dere boyunda birkaç küçük oyuk var sadece” deyince Sarımustafalar köyünden umudu kestik. Sarımustafalar köyünden Çanderesini takip eden yol boyunca sayısız muhteşem şelale görüntüleri yakaladık.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 Temmuz 2017Zamanımız elverişli olup itiraz eden de olmayınca Balıkesir, Dursunbey,Delice köyü Delicenur mağarasına da gitmeye karar verdik. Uzun ve virajlı bir yoldan Alacaat , Hacıahmet, köylerini geçerek Delicenur mağarasına vardığımızda saat 20.00 olmuştu .10000-40000 yıl öncesine ait mağara resimleri görmek muhteşemdi. Ama definecilerin yarattığı tahribat inanılmaz biri bunları durdurmalı.

Onüç mağara fotoğraflayalım diye yola çıktığımız bu projede gelen ihbarlar ve gittiğimiz köylerde bize rehberlik eden arkadaşlar sayesinde 31 mağaraya ulaştık. Halen gideceğimiz 8 köyde 10 mağara ihbarı bizi bekliyor.

Attila ÜLGEN
Oylandı
+5
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031