Kayıt
0
12 105
9-12-2014, 20:42

Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)

Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezinin , İnegöle bağlı, Bedre , Karakadı, Kestanealan, İclaliye köyleri ve çevresinde yapılan alan araştırmasında, bölgede bulunan bazı mağaralardan söz edilmesi nedeniyle, araştırma ekibinde mağaracılarında bulunmasının uygun olabileceği düşüncesi oluşmuş. Bu vesileyle Bursa Araştırmaları Merkezinden Mehmet ESEN ve Işık DEMİR ile 17. 11. 2014 tarihinde yapılan görüşmede derneğimiz üyelerinin de söz konusu araştırma gezisine katılmasının uygun olacağına karar verdik. Araştırma gezisinin 19. 11. 2014 tarihinde Çarşamba günü olması, maalesef,dernek üyelerinden katılım konusunda sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Derneğimizden sadece Attila Ülgen faaliyete katılabileceği konusunda bilgi verdi.

Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)19.11.2014 tarihinde sabah saat 9.00 da Bursa Setbaşında bulunan Bursa Araştırmaları Merkezinde buluşuldu. Araştırma ekibindeki merkez çalışanları Aysun DÖNMEZ, Sibel GÖK, Işık DEMİR, Mehmet ESEN ve yöre köyleri hakkında bize bilgi aktaran İsmail Hakkı ÖZAK ile Yılmaz AYDIN la tanıştıktan sonra saat 9.20 de aracımızla hareket ettik. Bu aşamada etkinliğin öncelikle İclaliye köyü ne bağlı , Köyün güneybatısındaki Mindos(Mindüz) tepesinde bulunan eski yerleşim biriminin yerinin belirlenmesi ve fotoğraflanarak kayıt altına alınması amacıyla yapıldığı bilgisini edindim. Yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuk ile Karakadı köyünden bize rehberlik edecek İlyas SEVİNÇ ‘te ekibimize katıldı. Kestanealan köyü ve İclaliye Köyünden geçerek önce Başalan Yaylasından geçerek aracımızı Mindos tepesine mümkün olduğunca yakın bir yere park ederek tepeye doğru yürüyüşe geçtik. Saat 12.30 da Mindos tepesin dek i arkeolojik kalıntıların olduğu bölgeye vardık.

Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)Mindos tepesinde tarihi kalıntıların olması, definecilerin hayal güçlerini fazlasıyla kamçılamış. Her karşılaştığımız köylü, bölgede saklı define hikayeleri anlatıyor. Herkese tekrar tekrar defineci olmadığımızı, belediyeden geldiğimizi, bölgedeki koruma altına alınması gereken yerleri tespite geldiğimizi anlatıp durduk . Yine de” neyse define varsa da belediye çıkarsın” diyenler oldu. Anladık ki vatandaşın gözünde biz belediyenin kadrolu definecileriydik. Rehberimiz İlyas SEVİNÇ in anlattığına göre 5-6 yıl önce söz konusu mağaralardan birinde kazı yapan bir gurup defineci jandarma tarafından yakalanmış. Jandarma tekrar mağaraya kirişi engellemek için mağaranın girişini taş ve molozla doldurmuş. Bu nedenle mağaralardan birine girmemiz mümkün olmayabilirmiş. Aldığımız bu bilgi biraz moralimi bozdu aslında. Yine de, diğer mağaraların dikey olduğu bilgisi nedeniyle SRT ekipmanı ve ip taşımayı ihmal etmedik. Tepeye vardığımızda daha önce jandarmanın kapattığı mağaranın ağzının tekrar açıldığı ve mağaraya girilebileceğini tespit ettik. Merdivenli mağara olarak anılan bu mağaranın adı, mağara ağzına doğru inen 7 basamaklı bir merdivenin olmasından kaynaklanıyor. Ancak basamaklar şu anda ya tahrip edilmiş ya da mağaradan çıkarılmış molozun altında kalmış. Mağarada yaptığım incelemede 2 mt lik ilk dikey kısımdan sonra 5 mt emekleyerek ilerlenebilen yatay bir bölüm olduğunu gördüm. Yoğun sinek olması nedeniyle tekrar çıkıp maske olarak kullanabileceğim bir mendil alarak tekrar giriş yaptım. 5 mt lik yatay kısmın sonunda çelik halatlar ve alüminyum borulardan yapılmış bir merdiven le karşılaştım . Ekipteki İsmail Hakkı ÖZAK ta yanıma kadar geldi . Merdivenin güvenli olduğuna karar verdikten sonra yine de iple emniyet alarak merdivenden inmeye başladım. 6 mt lik çelik Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)halatlı merdiven aşağıda inşaat iskelesi tarzında montajı tamamlanmış demir profil bir kafes in içinden yine alüminyum basamaklardan 6 mt daha inmeye devam ettim. Mağaranın dibi döküntü taş ve toprak dolu. Mağaranın bir köşesinde üst üste dizilmiş taş ve toprak dolu çuvallar göze çarpıyordu. Mağara ağzından en dibe kadar elektrik hattı çekilmişti. Birkaç yere aydınlatma için ampuller asılmıştı. En dipte bir aspiratör kötü havayı dışarı atmak üzere yerleştirilmiş 10 cm çapında sulama hortumu havalandırma bacası görevi üstlenmişti. Mağara daha çok iki büyük kaya bloğunun arasındaki 1 mt genişliğinde çatlaktan oluşan bir yapıdaydı. Bol miktarda sinek ve mağara örümceği görüldü. İnsan yapımı herhangi bir yapıya rastlanmadı.

Bursa İnegöl-İclaliye Köyü-Mindos Tepesi Mağaraları (19-11-2014)Mağaradan çıktığımızda ekibin diğer üyeleri de fotoğraf çekimlerini tamamlamış yemek hazırlıkları yapılıyordu. Fazla oyalanmadan Mindos tepesi küçük mağara olarak anılan 2. Mağaraya giriş yaptık. Çok zorlanmadan inilebilen alt alta üç odacıktan oluşan bu mağara da da bol sinek ve mağara örümcekleri ile karşılaşıldı. İnsan yapısı kalıntıya rastlanmadı. Ancak bu mağaranın da içinde kazı yapıldığı anlaşılıyordu. Birkaç moloz dolu çuval da burada vardı.

Küçük mağaradan da ölçümleri alarak çıktıktan sonra ekibin kalanına katılarak yemeğimizi yedik. Rehberimiz İlyas SEVİNÇ tepenin bir başka yamacında 6-7 mt derinliğinde bir mağaranın daha olduğu bilgisini verdi. Ama tam yerini bilemediği mağarayı bulmaya çalıştığını ama yamacın kaygan ve uçurum kenarında olması nedeniyle biraz tehlike arz ettiği gerekçesiyle aramaktan vaz geçtiğini bildirmesi sonucu 3. Mağarayı haritalayamadan dönmeye karar verdik. Saat 15,30 da dönüş yolculuğuna başladık. Akşam saat 17,30 gibi Bursa'ya döndük.


Attila Ülgen
Oylandı
+1
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031