Kayıt
0
2 517
5-11-2017, 14:49

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 20 EKİM 2017

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  20 EKİM 2017

20 ekim 2017 tarihinde artık sonuna yaklaştığımızı düşündüğümüz projede, gitmeyi düşündüğümüz ilk ihbar, daha önce de uğradığımız Bahariye köyü oldu.

Önümüzdeki hafta yağış beklenmesi ve işlerin yoğunluğu nedeniyle köy kahvesinde, Hüseyin Bıçakcı dışında kimseyi bulamadık . Çocukluğunda hayvan otlatırken yerini öğrendiği kuyu şeklindeki bir mağaraya bizi götürmek için kahveyi kapattıktan sonra yola çıktık.

Defineci kazısına maruz kalmamış az sayıda mağaradan birine ulamak için sık çalılık ormanda kısa bir süre yol aldık. Bu balta girmemiş orman görüntüsü içinde Hüseyin Bıçakçı’nın mağarayı nasıl bulabildiği konusu bizi şaşırttı. Elli cm çapındaki dar girişli mağaranın aşağıya indikçe genişlediği görüldü. 5,5 metre derinliği olan kuyu şeklindeki mağaranın iki kaya arasındaki çatlak şeklindeki yapısı dipte 4 metre uzunluk ve 1 mt genişliğinde bir boşluk yaratmış. Zemin döküntü kaya kaplı. Doğal oluşumların bulunmadığı mağarada yarasa da gözlenmedi.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  20 EKİM 2017Bahariye köyündeki ikinci hedefimiz geçmişte sıcak kaplıca sularının çıktığı söylenen bölgedeki küçük bir mağara oldu. Ancak yakın bölgede artezyen kuyularının açılmasıyla suların çekilmesi sonucunda mağaradan çıkan suların çekildiğini öğrendik. Hayvanların düşmesinin engellenmesi amacıyla mağaranın ağzı çuval ve kayalarla doldurulmuş. Girişin açılması biraz zahmete katlanmayı gerektirecek. Hamam olarak adlandırılan girişi kapatılmış mağaranın çok yakınında definecileri cezbeden “ Koter‘in değirmen yanındaki kayalık” diye anılan mağara girişi imajına sahip bir kaya oyuğu da oldukça dikkat çekici.

Hüseyin Bıçakçı’ya bize rehberlik ettiği için teşekkür edip, Bahariye köyünü geride bıraktık. Devecikonağı’nda “Ünlü Pide Kebap” salonunda öğle yemeğimizi yiyerek Hacıahmet köyüne doğru yola çıktık.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  20 EKİM 2017Hacıahmet köy kahvesinde kısa bir sohbetten sonra, muhtar Halil Kuruoğlu ve Sefer Çoban’ın rehberliğinde, Değirmendere mevkiindeki “İslice in” e doğru yola çıktık. 3-4 yıl öncesine kadar hayvan ağılı olarak kullanılan 150m2 lik alanlı mağara 26 mt uzunluğa ve yer yer 8 mt ye ulaşan genişliğe sahip. Mağaranın girişi hala ağıl olarak kullanıldığı dönemden kalma tahta bir bariyerle kapalı. Rahat hareket edilebilen mağarada az miktarda yarasa görüldü. Az sayıda kırılmış sarkıtlara rastladık. Mağaranın zemini keçi gübresiyle kaplı. Temizlense güzel bir barınak olabilme özelliğine sahip.

Hacıahmet köyünde başka mağaraların da olduğu bilgisine ulaşınca, tekrar gelmemizin kaçınılmaz olduğuna karar vererek saat 17,30 da köyden ayrıldık.


Attila Ülgen
Oylandı
+5
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031