Kayıt
0
2 672
29-07-2017, 22:08

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 22 Temmuz 2017

10 gündür, neredeyse her gün, Mustafakemalpaşa mağaralarını bulmak için köy köy dolaşıyoruz. Her gittiğimiz köyde başka köylerle ilgili ihbarlar alıyoruz. Mağaralara giderken bize rehberlik edecek arkadaşların uygunluğuna göre hangi köye gideceğimize karar veriyoruz.

Çatal dağı Bacalar mevkii Mal Kuyusu

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  22 Temmuz 201722.07.2017 tarihli faaliyet ekibimiz Birol Denizli, Alim Ölmez, Attila Ülgen üçlüsü olarak ilk hedefimiz Çatal dağı 500 mt kuzeydoğusunda, Bacalar mevkii olarak bilinen yerdeki Mal Kuyusu oldu. Bu kez MKP’dan Erol Aslan ve suçtu şelale üstü Alabalık tesislerinin sahibi Hasan Gündüz ün rehberliğinde kolayca ulaştık, Mal Kuyusuna . Defineciler tarafından uydurulmuş sayısız öykü olmasına rağmen bizi karşılayan mağara oldukça küçüktü. 4 metre derinliğinde dar bir oyuk şeklinde ilerleyen mağarada tehlike arz etmeyen bir eğimle sonuna ulaşmak mümkün. Bölgede definecilerin iş makineleri ile izinli kazı yapması sonucu mağarada çökme tehlikesi oluşmuş. Kayalar oldukça gevşekti. Yakın çevrede bölgeye adını veren sayısız baca görünümlü taşların hepsi kırılmış. Her birinin yer altındaki bir boşluğun havalandırma bacası olduğu konusunda rivayet var. Bu bölgeyle ilgili anlatılanlar sayesinde neredeyse her hafta birileri gelip gidiyormuş. Çeşit çeşit dedektörler ve ne işe yaradığı tam anlaşılmayan acayip cihazlarla gelenler bile oluyormuş. Her gelen bölgeyle ilgili define hikayelerine bir yenisini ekliyormuş. Ancak gerçekçi olmak gerekirse bölgede insan yapısı herhangi bir kalıntıya rastlamadık. Yinede definecilerin önümüzdeki yıllarda da burayı sık sık ziyaret edeceği anlaşılıyor.

Karapınar şelaleleri ve mağaraları

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  22 Temmuz 2017Alabalık tesisinde kaşarlı alabalığı yerken, rehberlerimizden Erol Aslan yeni bir İhbarda bulundu ve dönüş yolumuzun üzerinde sayılabilecek Karapınar köyü sınırlarında bulunan mağaralardan söz etti. Telefonuyla uzaktan çektiği fotoğrafları gösterince, mağaraları yakından görmeye değeceğine karar verdik. Bölgede yaptığımız kısa araştırma sonucunda yaklaşık 150 metre yüksekten basamaklar halinde düşen suyun yarattığı şelalelerin hazırlamayı planladığımız kitapçıkta yer almayı hak ettiğine karar verdik.
Şelaleler boyunca karşılaştığımız mağaraların ise yer yer 5-6 metre uzunluğa ulaşsa da, esasen şelaleden akan suyun büyük blok kayaların altını oyarak oluşturduğu yapılar olduğunu tespit ettik.

Dorak köyü Ahırkaya mağarası

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  22 Temmuz 2017Günümüzün 3. Hedefi Dorak köyü oldu . Dorak köyü Uluabat gölünü tepeden gören güzel manzaralı bir köy olarak karşımıza çıktı. Bu kez rehberimiz Ahmet Kılıç bizi Pazartepe mevkiinde lahit mezarın yakınındaki Ahırkaya mağarasına götürdü. Mağaradan önce karşılaştığımız lahit mezar da definecilerden nasibini almış. Yakın zamanda lahitten geriye bir şey kalacağını sanmıyorum. Lahitin çok yakınındaki mağarada da defineci kazısı yapılmasa şaşardım. Birkaç yarasa gözlemlendi . Toplamda 9 metre uzunluğunda ve 5 metre derinliğindeki mağara da arkeolojik bir bulguya rastlamadık. Herhangi bir doğal oluşum görülmedi. Ancak çok yakında göçük adı verilen mevkide toprağın yıldan yıla çöktüğü ve bir düden oluştuğu bilgisi günün sürprizi oldu. Yanımızda ekipman olmaması, çökmenin devam etmesi ve yoğun çalılık yüzünden düdenin içine inmedik ama koordinatlarını alarak 22.temmuz faaliyetimizi sonlandırdık.

Köy kahvesindeki çay molasından sonra Ulubat gölü manzaralı seyir terasında güneşin batışını seyrederken Alim hocanın kahvesini içmek te günün bonus’u oldu.



Attila ÜLGEN
Oylandı
+5
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031