Kayıt
0
3 137
5-10-2016, 22:33

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI - 10 Temmuz 2016

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  - 10 Temmuz 2016

Yıllardan miladi 2016 yılı, aylardan haziran, hicranla çalan telefonumun ekranında yabancı bir telefon numarası ... Yine devre mülk ya da mobil telefon kampanya tanıtımı vs nasıl red edeceğim, hiç açmasam mı acaba düşünceleriyle homurdanarak açtığım telefonda, Bursa, Mustafakemalpaşa ilçesi Ticaret sanayi odası genel sekreteri Birol Denizli ile görüştük. Ayva ini mağarası ile ilgili görüşmek istediklerini belirterek, MKPTSO yönetim kurulu ile bir toplantı yapmak üzere beni davet etti.

Seve seve kabul ettiğim bu davetten birkaç gün sonra MKPTSO toplantı salonunda toplandık. Toplantıda güler yüzlü bir yönetim kurulu başkanı olan İbrahim DIRAKMAN ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Cüneyt OK , Ethem YILMAZ, Vedat SÜNGÜ ve Hasan OKUMUŞ ile tanışıp keyifli bir sohbet yaptık. Toplantıda, Mustafa Kemal paşa ilçesi sınırları içinde kalan mağaralarla ilgili bir resim albümü ve tanıtım kitabı çıkarma fikri oluştu. MAD Mağara araştırma derneği olarak biz tespit ettiğimiz mağaralarla ilgili fotoğraf çekimleri ve kitap yazım işlerini üstlendik. MKPTSO kitabın yayınlanması ve dağıtımını üstlendi.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  - 10 Temmuz 2016Geliştirdiğimiz bu fikir doğrultusunda önce Mustafakemalpaşa ilçe sınırları içerisinde kalan mağaraları tespit etmeye çalıştık. İlk etapta tespit ettiğimiz mağaralar, önceki yıllarda MTA tarafından haritalanmış, Kabulbaba köyünde Akkaya düdeni, Kazanpınar köyü Ayıini mağarası, Körükem köyü Çançukuru mağarası, Kocakoru köyü Hırsız ini mağarası, İnatlar köyü İnatlar mağarası, Kurşunlu köyü Kocaçalı 1 ve Kocaçalı 2 Mağaraları Mağaraları, Paşalar köyü Paşalar mağarası, Bümak tarafından haritalanmış olan Doğanalan Köyü Tenekeli düdeni ve Kafakıran obruğu, MADBursa tarafından haritalanan Çakallar köyü Çakallar mağarası (Kocaalan), Alacaat Köyü Suçıktı Mağarası ile girişi Doğanalan köyünde çıkışı Ayva köyde olan Ayvaini mağarası oldu. Daha önce haritalanmış olan bu mağaraların fotoğraflanması bizim için çok da zorlu bir işmiş gibi görünmedi başlangıçta.

10 temmuz 2016 Pazar günü Yenal Yazıcıoğlu, Kadir Gürses, Attila Ülgen, Utku Yıldırım, Furkan Şen, Emrah Sınmaz, Sena Özsipiçi den oluşan ekiple önce Bursa merkeze en yakın mağaralarda başlayalım düşüncesiyle; Kazanpınar, Doğanalan, Körekem köylerindeki mağaraları fotoğraflamaya karar verdik.

Kazanpınar Bursa merkezine yaklaşık 33 km. , MKP ilçesine ise 25 km mesafede. Kazanpınar ayıini mağarası mağaracılığa yani başlayan mağaracıları sıkça getirdiğimiz ve iyi bildiğimiz bir mağara ve görsel olarak ta güzel fotoğraflar çekebileceğimizi düşündüğümüz bir mağaraydı. Beklediğimiz gibi güzel bir çalışma oldu. Fazla oyalanmadan Doğanalan köyüne geçtik.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  - 10 Temmuz 2016Doğanalan köyü Bursa merkezine yaklaşık 35 km. ,MKP ilçesine ise 23 km mesafede. Ayva ini mağarasında daha önce çekilmiş pek çok fotoğrafımız olduğu için onu es geçtik. Doğanalan köyünde daha önce Bümak tarafından haritalanmış mağaraları bulmak ve fotoğraflamak üzere köy kahvesinde sohbet ettiğimiz köylülerden hiç kimse Kafakıran obruğu ve Tenekeli düdeni olarak anılan mağaraların yerleri hakkında bilgi veremedi. Söz konusu mağaraların köyün güneyinde bulunan döşemelik düzlüğü denilen bölgenin sularının aktığı bölgede olabilecekleri düşüncesiyle bölgede bir yüzey araştırması yaptık. Daha sonra araştıracağımız birkaç dikey girişli, dar mağara ağzı bulduk. Bu bölgeyi başka bir tarihe bırakarak Körekem köyüne doğru yola çıktık.

Körekem köyü Bursa merkezine yaklaşık 50 km. ,MKP ilçesine ise 25 km mesafede. 1995 yılında MTA tarafından haritalanan Çançukuru Düdeni Körekem köylüleri tarafından Çankuyu olarak ta anılmaktadır. Körekem köyünde cami avlusunda köylülerle yaptığımız kısa sohbetten sonra 84 yaşındaki Tahir Şahin bizi Çançukuru mağarasına ve Sülüklügöl yanında mağara olabileceğini düşündükleri kar çukuruna götürdü.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  - 10 Temmuz 2016Tahir amca araziye çıkınca birden gençleşti sanki. Ekip Tahir amcanın yürüme hızına zor yetişti. Çançukuru düdeninin yerini öğrendikten sonra, yeni bir mağara bulmuş olabileceğimiz heyecanıyla Sülüklügöl kar çukuruna doğru yola çıktık. Tahir amca, sık ormanlık bir alanda, kış aylarında suların akıp yer altına indiği bir giriş gösterdi bize. Ancak kalın bir kuru yaprak tabakasının altında kaldığı anlaşılan kar çukurunun girişini açmak için kazma kürek kullanmamızın kaçınılmaz olduğunu anladık. Tahir amca yine yağmur sularının yeraltına indiği iki yer daha gösterdi. Onlarda da durum aynıydı. Artık malzemelerimizin arasına kazma kürek de eklememiz gerekiyor. Kolayca fotoğraflayacağımızı düşündüğümüz Mustafakemalpaşa mağaralarının sayısı yeni mağara ihbarları yüzünden hızla arttı. Üstelik kazma işleri de çıktı.

10 temmuz'a daha fazla mağara sıkıştıramayacağımızı düşünerek dönüş yolculuğuna başladık. Son durağımız, “göçmen konutları” yerleşiminde bulunan ve göçmen vatandaşlarımızın işlettiği bir lokanta… Eve yakın faaliyet yapmanın nimetlerinden yararlanarak günü sonlandırdık.


Attila Ülgen
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031