Kayıt
0
2 035
25-06-2020, 23:53

UMAST

Mad (Mağara Araştırma Derneği) Bursa Şubesi olarak Bursa da faaliyete başladığımız 2006 yılından beri en büyük derdimiz yeni, genç üye bulmaktı. Her yıl derneğimizi ve faaliyetlerimizi tanıtıp Mağaracılığa ilgi duyan birilerine ulaşabilmek için uğraşıyoruz. Ama aramıza yeni katılanların sayısını, aramızdan çeşitli nedenlerle ayrılan arkadaşların sayısının üzerine çıkarmayı başaramıyoruz. Üye sayımız hızlı artmıyor. Üniversite öğrencilerine nasıl ulaşabiliriz diye düşünüyoruz zaman zaman. Uludağ Üniversitesinde mağaracılığı tanıtıcı sunular vermeyi denedik ama beceremedik bir türlü.  
 
18-21 mart 2011 tarihinde İstanbul’da Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği’nin ev sahipliğinde, Mağaracılık Federasyonu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü’nün desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 5. Ulusal Speleoloji Sempozyumunda Selçuk Canbek ile sohbet etme fırsatı buldum. Üniversitelerde Öğrenci topluluğu kurmak için izlenecek prosedürü anlattı.  Sonuçta Üniversite dışından olmuyormuş bu iş.  Araştırdığımızda gördük ki Uludağ Üniversitesinde öğrenci topluluğu kurmak için 20 öğrencinin bu konuda imzalı dilekçesi gerekiyormuş. Gerisi matbu evrakların doldurulup tamamlanmasına bakıyordu. Derneğimiz üyesi, 20 mağara meraklısı öğrenci bulsam üye sıkıntımız olmaz zaten diye düşündüğümü hatırlıyorum.   Bu işi beceremeyeceğimiz duygusu, bu konuda çaba göstermekten vaz geçmemize neden oldu. Derneğimize yeni üye bulma çabalarımız hep sürdü bu arada.

17 Eylül 2011 tarihinde Sakarya, Pamukova, Kazımiye Köyü Acısu mağaraları araştırma faaliyetindeyken. Faaliyete katılan Uludağ Üniversitesi öğrencisi genç üyelerimizden Mustafa Caner ve Meriç Şeyma Tiryaki ile laflarken Üniversitede Mağaracılık topluluğu kurma konusundan bahsettik. «Yahu şu Üniversitede topluluk kurma konusunu bir araştırın prosedürü öğrenin, biz de elimizden geleni yapalım» lafından sonradan Meriç Şeyma Tiryaki arkadaşı Gizem Kan ile nasıl bir gaza geldiyse süper bir iş başardılar. Sonuçta Meriç-Gizem ikilisi 2012 sonbaharında USAT (Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu) üyesi arkadaşlarından 20 kişilik bir imza listesi toplamışlar. Kuruluş için imza veren o 20 USAT’lı dan kaçı Mağaracı oldu bilinmez ama Umast’ın kurulmasına katkılarından dolayı teşekkürler. Umast’ın kuruluş işlemlerini başlatan Meriç Şeyma Tiryaki, Gizem Kan, Emir Genç, Gökhan Taşdemir, Kenan Gerekli, Önder Çelebi, Fatih Aydın, Baran Bacak’tan oluşan ilk Yürütme Kurulunu oluşturmuşlar. Sonraki yıllar boyunca da USAT’ın desteği ve karşılıklı yardımlaşma hep sürdü sanırım. Topluluğun kuruluşunda karşılaşılan en büyük sorun Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığında yetkililere mağaracılığın dağcılıktan farklı bir alan olduğunu anlatmaktı. Yıllardır aktif olan UDK (Uludağ Dağcılık Kulübü) nün kuruluşunda verdikleri kulüp amaçlarını içeren listede Mağaracılığı da yazmışlar. Ama bu konuda hiçbir etkinlikleri olmamış. Dolayısıyla mağaracılık yapmak istiyorsanız dağcılık topluluğuna girin diye tavsiyede bulunmuşlar. Yeni bir topluluk kurulması konusunda yardımcı olmaktan kaçınmışlar. Benzer malzeme alımları için iki farklı topluluğa destek vermek mantıklı gelmemiş yetkililere.  O dönemde Spor toplulukları birlik başkanlığını yapan Önder Çelebi’nin de yardımıyla Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığında yetkililer uzun bir sunum sonrasında Meriç tarafından ikna edildi. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Rahşan Kaya da topluluğun danışman hocalığını üstledi . Sağolsun.



Kurulduğu yıl başkanlığı Meriç Şeyma Tiryaki’nin yaptığı Umast’ ta sonraki yıllarda sırasıyla Gizem Kan, Baran Bacak, Ece Mezarcı, Cenk Akbulut, Utku Yücel, Kadir Gürses, Sena Özsipici, Kadir Gürses, Yunus Emre Serin, Bakican Pala, Ferhat Yaşar, Elif Selda yaptı. Ancak topluluk faaliyetleri esnasında eğitmenler en az yürütme kurulundaki arkadaşlar kadar önemli oldu hep.



Mad Bursa Şubesi olarak Umastın kuruluşundan itibaren yaklaşık 2 yıl kadar pek çok ortak faaliyet yaptık. Umast’ın ilk mağara faaliyeti Bursa nilüfere bağlı Kazanpınar mahallesi Ayıini mağarasına düzenlendiğinde henüz  yeterli kaskımız yoktu . Yaklaşık 25 kişilik bir grubu mağaraya nasıl sokacağımızı düşünürken gençler en ucuzundan buldukları inşaat baretlerini modifiye ederek kafa lambası takılabilecek hale getirmişler. İlk yıl daha çok eğitimlerle ve yatay mağara gezileriyle geçti.   


  
13.03.2013 tarihinde Mad Bursa’dan Emrah Sınmaz’ın eğitmenliğinde Umast  ilk döşeme eğitimlerini Gündoğdu kayalıklarında aldı. 2013 yılında Gündoğdu kayalıklarında pek çok eğitim düzenlendi. Mağaracılık federasyonu kanalıyla Yaman Özakın’ın verdiği eğitimleri de atlamamak gerekir. Yine 2013 yılında Emrah Sınmaz ve Yaman Özakın’dan Harita çizim teknikleri konusunda eğitimler alındı.  İstanbul Teknik Üniversitesinde verilen eğitimle Bümad’lı Metin Albükrek in sunumları ve Emrah Sınmaz’ın katkılarıyla mağara Fotoğrafcılığı konusunda gelişmeler kaydedildi. Topluluk 2014 yılında Umast Üyelerinden Kadir Gürses ve Celal Kamaç ın sayesinde srt eğitimleri konusunda kendi kendine yeter hale geldi. Topluluğun kendi eğitmenlerini yetiştirmek konusunda her ikisinin de önemli katkıları oldu.  Ancak yetersiz malzeme yüzünden çok kalabalık ve uzun süreli faaliyet planlamaları yapmak mümkün olmuyordu. MadBursa’dan alınan teknik malzeme desteğinin yanında; kamp malzemesi çadır, uyku tulumu, mat vs gibi malzemelerin eksikliği sıkıntı yaratıyordu.

Umast 2014 yılında Uludağ Üniversitesinin mayıs ayı bahar şenliklerinde aktif görev üstlenince, Bursa büyükşehir belediyesinin katkısıyla malzeme sahibi oldu. Aynı tarihte Topluluğun ilk yürütme kurulundaki Gökhan Taşdemir’in yöneticisi olduğu amatör Balıkçılık topluluğuna ait odayı iki topluluğun ortaklaşa kullanımına açması ve akabinde Amatör balıkçılık topluluğunun kapanması üzerine ilk topluluk odasına kavuşuldu. Bu konuda da Önder Çelebinin katkıları unutulmaz.  2014 yazında Madbursa ile ortak ilk Ekspedisyonda Sivas’a gidildi.

Topluluk kuruluştan itibaren Mağaracılık Federasyonunun düzenlediği hemen hemen bütün kurtarma çalıştaylarına katılmaya çalıştı. 1-2-3 nisan 2016 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Bursa da düzenlenen mağaracılık çalıştayının organizasyonunda MadBursa-Umast ortak çalışması ilk ciddi organizasyon oldu. Uludağ Üniversitesi yönetimi öğrenci topluluklarının, devamlılığı sağlamak amacıyla ciddi organizasyonlara imza atmalarını istiyor. Usat’ın sualtı günleri adıyla her yıl düzenledikleri etkinlikten ve Ufat’ın Fotoğraf günleri etkinliğinden esinlenilerek Yeraltı günleri etkinlikleri fikri oluştu.   4-5-6 mayıs 2018 tarihinde Uludağ Üniversitesinin desteği ile bütün üniversite topluluklarının katıldığı Yeraltı Günlerinin 1. si Ayvaini mağarasında düzenlendi. Artık geleneksel hale gelen yeraltı günleri etkinliğinin 3.sü  2020 yılında 17 Mayısta tüm mağaracılık topluluklarının katılımıyla zoom uygulaması üzerinden yapıldı.


2018 yılında topluluk odasının bulunduğu binanın yıkılması nedeniyle odasız kalan topluluk, Bakican Pala nın çabası, quidich topluluğu ve Ufat (Amatör Fotoğrafcılık topluluğu) ın desteğiyle Sağlık Kültür Spor daire başkanlığını darlayarak yeni bir topluluk odası sahibi oldu.
2019-2020 döneminde eğitim sisteminin değişmesi gerektiği düşünülerek, Harita çizim, Fotoğraf ve Srt teorik bilgi eğitimi hafta içi sunumlar şeklinde başladı.  Daha sonra atölyelere dönüşecek olan bu sistemle beraber haftanın her günü bir araya gelen üyeler her atölyede kendi eğitmenini yetiştirir ve güncel bilgileri hızlı uygular hale geldi.  Gruplar, arasına katılan yeni üyeleri, eski sisteme nazaran, daha organize bir şekilde yetiştirmiş oluyor.

2012-2014 yılarında Keyifle sürdürdüğümüz iki yıllık kuruluş aktiviteleri Umast’ın kendi ayakları üstünde durmaya başlamasıyla günümüze kadar gelişerek geldi. Zamanla Umastlılar arasında Madbursa’nın adı Exumast yada umast mezun olarak anılır hale gelmiş. Üniversiteden mezun olduktan sonra derneğimize üye olan arkadaşlar olsa da asıl keyifli olan, artık neredeyse bütün faaliyetlerimiz ortak faaliyet haline geldi. Günümüzde dernek üyelerimiz Umast’ın eğitim faaliyetlerine katılır oldu. Boynuz kulağı geçiyor artık.  Umast’ta mağaracılıkla tanışan gençlerin katıldıkları organizasyonlardan haber aldıkça kendimize bir pay çıkarıp gurur duyuyoruz.

Attila Ülgen
19.05.2020
Oylandı
+2
2
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031