Kayıt
0
2 352
4-11-2019, 22:26

Mustafakemalpaşa, “Kartalkaya” düdeni ve Balıkesir Kepsut “Şeytan Mağarası” faaliyeti 31 Ekim 2019

Havayı koklayarak mağara bulma yetisine sahip olduğuna inanmaya başladığımız Alim Ölmez, Mustafakemalpaşa, Çataldağı’nda ormanlık bölgede yaptığı barakasına gidip gelirken görüştüğü insanlardan Kepsut Serçeören’de bir mağara bilgisine ulaştığı bilgisini verdi. O bölgeye bir araştırma faaliyeti yapmayı önerince uygun olduğumuz 31 ekim tarihinde karar kıldık. 

Mehmet Işık, Kadir Gürses, Attila Ülgen den oluşan bir ekiple sabah 8,00 da yola çıktık. MKP da Alim Ölmez le buluşarak Mustafakemalpaşa faaliyetlerimizde simit sponsorumuz olan Kafkas simit fırınına uğrayıp istihkakımızı alarak yola devam ettik. 

Alim’in önerisiyle, daha önce yerini tespit ettiği halde, çok çamurlu olduğu için girip bakamadığı Muradiyesarnıç köyünde Kartalkaya düdenine yöneldik. Koordinatlarını belirleyip giriş ağzı fotoğrafını çekerek düdene girmeyi denedik. Ancak 3-4 mt giderek tıkanan düdene çabuk veda ettik. 


Alim’in Çataldağındaki kulübesine uğradıktan sonra Kepsut Serçeören köyüne yöneldik. Çatalormanlarından Karadere boyunca orman yolundan Kepez yaylasına oradan Elmagediği’ne ve Oyuk tepe maden mevki ,mağaranın bulunduğu bölgeye geldik.  Serçeören köyünden “Paşa” lakaplı Mustafa Irmak’la buluşarak, onun rehberliğinde kolayca Şeytan Mağarasını bulduk. Kısa bir sohbetten sonra Mağaranın adının, yıllar önce  mağaraya giren bir köylünün şeytanla karşılaşıp çarpılması ve ruh sağlığını yitirmesi sonucu, yerli halk tarafından şeytan mağarası olarak adlandırıldığını öğrendik. 



Mağarada 5-10 yarasa gözlendi. Yer yer yeni olmayan çeşitli kemik kalıntılarına rastlandı. Dolayısıyla eskiden yaban hayvanlarının barınak olarak kullandığı düşünülebilir. Büyük blok kayaların çökmesi ile şekillenmiş fosil mağaradır. İki katlı bir mağara şeklinde oluşmuş bir mağara. Alt kat 70 cm-100cm tavan yüksekliğinde geniş 2 geniş salondan oluşmaktadır. Yağışların henüz başlamamasına karşın, ekim ayı sonunda bile alt kat çamur tabakasıyla kaplıydı. Üst galeride, büyük blok kayalar, karmaşık bir mağara görüntüsü veriyor. Saat 11.35’te girdiğimiz mağaradan saat 15.00 ta çıktık. 



Dönüş yolunda “su uçtu” şelalesinin üst kısmında bulunan alabalık tesislerinde Hasan Gündüz’e misafir olup, balıklarımızı yedikten sonra dönüşe geçtik.






























Attila Ülgen 31.10.2019 
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930