Kayıt
0
3 304
27-08-2017, 01:00

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 24 Ağutos 2017

Güvem köyü mağaraları

24 ağustos 2017 günü yola çıkarken, faaliyet boyunca bize sponsor olan ve her faaliyetimizin olmazsa olmazı haline gelen, simitlerimizi aldığımız, Mustafakemalpaşa'nın önünden kuyruk eksik olmayan, “Kafkas Simit Unlu Mamüller’in” sahibi Şenol Hot’un köyü olan, Güvem köyüne gitmeyi kararlaştırdık.

Şenol “Bizim köyde 1-2 mağara var, bir uğrayın” diye yönlendirmişti bizi. Köyde yaşayan babası Saadettin Hot ve HalimTokdemir’in bize yardımcı olacağını belirtmişti. Bu amaçla; Alim Ölmez, Burak Atılgan, Attila Ülgen’den oluşan ekibimiz Bursa’dan sabah 8.00 de hareketle 9.00 da MKP da buluşarak, simit tedarikini müteakiben, takriben saat 10.00 gibi Güvem köyüne vardık.

Sabahtan güvem köyündeki mağaraları fotoğraflayarak öğleden sonra Karaköy yada Yenice köylerine gidip oradan gelen ihbarları da değerlendirmeyi planladık.

Güvem köyü girişinde Saadettin Hot’un evini bulmamız zor olmadı.Evine yakın bir konumdaki Ayı yatağı (Mışenıbg) olarak bilinen mağaraya ulaşmamız çok zaman almadı. Köy Çerkes köyü olduğu için her mevkinin Çerkesçe bir adı var. Telaffuzlar bize zor geldiği için, ayrıca Türkçe anlamlarını da belirtti. Köyde herkes Çerkesçe isimleri kullanıyor.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  24 Ağutos 201738.50.29 K ,28..30.15 D Rakım: 660 koordinatlarındaki MIŞENIBG (AYI YATAĞI) büyük bir kaya bloğunun altındaki boşluk olarak karşımıza çıkıyor. Aslında ayı barınmasına çok uygun olmayan mağara, bu çevrede Ayı görülmesi nedeniyle bu ismi almış. İçerisinde çömelerek hareket edilen mağarada tavan yüksekliği bir metreyi geçmiyor. Herhangi bir doğal oluşum bulunmayan, altı metrelik mağaranın, az sayıda yarasaya ev sahipliği yaptığı görüldü.

Mağaradan dönüp, köy kahvesinde Halim Tokdemir ile buluştuğumuzda saat 12.00 olmuştu. Kahvede, çay sohbetinden sonra diğer mağaraların olduğu bölgeye ulaşmak için traktör ayarlayan Halim Tokdemir’in rehberliğinde oldukça aksiyonlu bir yolculukla ulaştığımız, ikinci mağara Sarıkaya mevkinde bulunuyor.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  24 Ağutos 201739.48.38K , 28.31.18 D, koordinatlarında on bir metre derinliğinde bir kuyu şeklinde karşımıza çıkan SARIKAYA II mağarası, içerisindeki alüminyum havalandırma bacasıyla bizi şaşırttı. 85 derecelik bir eğimle inmesine rağmen ip kullanmadan rahatlıkla inilebilen bir mağara. Mağaranın hemen dışında, mağaradan çıkarıldığı anlaşılan, büyükçe bir toprak yığını içerideki kazı çalışmasının da delili. Mağaranın son üç metresi defineciler tarafından kazılmış. Aşağıda nefes nefese kalışımızdan hava kalitesinin kötü olduğu düşüncesine kapıldık. Kazı yapan definecilerin de aynı düşünceyle hareket edip kazı esnasında havalandırma bacası kullandıklarını düşündük. Kayda değer bir bulguya rastlanmamıştır. Rakım: 700 mt ölçülmüştür.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  24 Ağutos 2017Yıpşere Zeyej mevkii tercüme edildiğinde (Yukarki Kızılcık) mevki anlamına gelsede, Türkçe Sarıkaya mevkii olarak adlandırılan mevkideki ikinci mağarayı daha büyük olduğu ve bilinen adıyla YIPŞERE ZEYEJ ( SARIKAYA I ) olarak kayda geçtik. Mustafakemalpaşa mağaraları projesi kapsamında yeni kayda giren mağaraların en büyüğü olarak bizi şaşırtan mağarayı haritalamak için tekrar gelmemiz kaçınılmaz. Az sayıda yarasa gözlemlediğimiz mağara altmış metre uzunluğa ve sonunda alçak tavanlı sulu bir zeminden sürünerek geçilecek oyuğa varıyor. Yirmi beş, otuz metre kadar derinliğe sahip mağara yine definecilerden nasibini almış. Henüz giremediğimiz sulu bölüme kadar olan galerilerde doğal bir oluşum görülmedi. Mağaranın giriş ağzının sağında ikinci bir giriş daha var . Beş metre ilerleyen bu ikinci girişte, çamurlu bir zeminde sürünmeyi gerektiren alçak tavanlı bir delikle ilerlemeyi durdurduk. Bu mağaranın tekrar araştırılması gerekiyor.

39.48.40K , 28.31.25 D Rakım700 mt. olarak kaydettiğimiz mağara SARIKAYA II olarak kaydettiğimiz mağaraya çok yakın.

Bir - iki mağara var diye geldiğimiz Güvem Köyünde, ormanda karşılaştığımız köylülerle sohbet ettikçe yeni mağara ihbarları aldık.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  24 Ağutos 201739.49.58K 28.31.33 D Rakım 640 olarak koordinatlarını belirlediğimiz TIVOKO NIBKE (HIRSIZ YATAĞI) Karatavuk Tepesinde ideal bir kaya altı barınağı olarak karşımıza çıktı. Yirmi mt uzunluk, yedi mt genişliği ile hafif eğimli, üç girişli mağaranın görüntüsü çok fantastik. Yine az sayıda yarasanın yaşadığı mağarada defineciler tarafından kazılmış.

Günün diğer sürprizi ise TIVOKO NIBKE ŞELALESİ (Hırsız yatağı şelalesi) oldu. Suyun çok olduğu ve şelalenin aktığı mevsimde suyun arkasında kalan mağara açığa çıktığı için rahatlıkla girebildik. Güzel doğal oluşumların bulunduğu bu mağaranın içindeki iki kaynak, şelalenin altındaki havuzu dolduruyor. Mustafakemalpaşanın bu şelalesinin, pek bilinmeyen şelalelerden olduğunu öğrendik.

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  24 Ağutos 2017Mustafakemalpaşada yeni bir treking rotası oluşmasına vesile olacağız sanıyorum. Şelalenin 39.49.54 K 28.31.29D Rakım: 626 olarak belirlediğimiz koordinatlarına ulaşımı kolaylaştığında doğa turizmi açısından güzel bir bölge olduğunu düşünmeden edemedik.

Köye döndüğümüzde rehberimizin bize hazırladığı sofrayla karnımızı doyurduk. Sınırsız çay ikramı da unutulmazdı.


Attila Ülgen
Oylandı
+12
4
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930