Kayıt
0
805
7-06-2022, 22:29

DEV ÇUKURU MAĞARASI ARAŞTIRMASI 4-5 HAZİRAN 2022

DEV ÇUKURU MAĞARASI ARAŞTIRMASI 4-5 HAZİRAN 2022 

Bursa merkezden; Emrah , Talha , Yenal, İsmet, Hüseyin, Şükrü ve Muhammed toplam yedi eril olarak yola çıktık. 


Rehberimiz  Hüseyin Uçaravcı’yı İnegölden alıp,  “Dev kuyusu”na (Turgutalp köyü yaylası Alıç mevki) doğru yola çıktık ,   mağaramıza ulaştık. Maalesef yolculuğumuza, orman kesim ekibinin elektrikli testere ve kamyon sesleri eşlik etti . Yoldan 30m yukarıda olan mağaraya hareket etmeden önce Hüseyin’s keşif yapıp geldi. 

Hep beraber açlık kontrolü için, Viranşehirli kul Emrah’ın kızarttığı nefis patates, Yenal’ın yaptığı muhteşem mercimek köftelerinin eşliğinde sandviçlerimizi  gömüle koyulduk .


Hazırlanıp, mağaramıza girmek için uygun pozisyonu bir süre istişare ettik.  Define avcıları mağaraya ip ve merdiven ile inmeye çalıştığı için güvenlik konusunda endişemiz oldu. Bıraktıkları merdiven sağlam değildi ve tehlike teşkil ediyordu. 


İlk tercihimizden verim alamayıp başka bir yer denedik. İki ağaçtan doğal emniyet alındı. İlk istasyon mağaranın girişine çakıldı. Yaklaşık beş metre alta bir istasyon daha çakıp  mağaradaki tek balkona ulaştık. Talha’dan sonra İsmet mağaraya indi. Balkondan sonra mağara tabanına ulaşmak için bir süre konuştular arkasından ben indim ipte bekleyip desandörümü söktüm. Fakat pursiği çıkarmadım. Balkonda bekleyip definecilerin yaptığı merdiveni aşağı yuvarlamaya çalıştık. Ayağım kaydı ve pursikte asılı kaldım. El cumarımı takıp pursikten çıktım. Tekrar kendimi emniyete alıp direk tabana indim. Benden sonra Hüseyin, ardından Yenal indi. Balkondaki Talha ve İsmet’in gelmesiyle 5 kişi darcık yerde hipotermi ile mücadele ettik. Tabana inerken herkes ıslandı. Su akışı duvardan ama aktifti. Harita için ölçümlerimizi ve açılarımızı aldık . Önce Talha, sırasıyla Hüseyin(çeşitli sesler eşliğinde ahahahaha), İsmet, ben(mami), son olarak ipi ve istasyonları toplayarak Yenal mağaradan çıktı. 


Eşyalarımızı toplayıp, rehberimiz Hüseyin hocanın yayla evine gittik. Sıçan gibi ıslandığımız için soba yaktık. Doğası harika bir yerdi. Yenal’ın evde yaptığı mercimek çorbası ve kuru fasulye yemeği, hüseyin hocanın şehriye salatasını afiyetle yiyip, çayla beraber sohbet ettik.


Şebeke çeken tek yer vardı. Sevdiklerimize ordan haber verdik ve koyun koyuna sekiz adam uyumaya çalıştık yenal abi çok güzel horladı :)) 


Sabah 7:30-10;30 kahvaltı toplanma ile geçirip ikinci mağaramıza doğru yola çıktık , .................. gitmek için yol kenarına park ettik. Rehberimiz Hüseyin, Hüseyin, Şükrü ben(mami) ve Talha mağara için yarım   saatlik tehlikeli bir yola çıktık. Yamaçlarda zorlu bir serüvendi. 

Mağaraya ulaşıp hazırlandık. Girişi yatay, devamında dikey diye raporlanan mağara girdik. Fakat mağaranın daha derinliklerinde dikey kuyu tespit ettik. Birbiriyle bağlantılı biçok daralı vardı. Ulaştığımız son noktadaki kuyuya, sütundan doğal  emniyet alıp, ağız kısmına istasyonu kurduk. Yaklaşık -14mlik inişe bir istasyon daha çakan Talha’nın ardından, ben ip ile dikeye girdim. Dipte sona ulaşıp, geri çıktık karmaşık mağarada kireçli yapıların sanat eseri galerisi eşliğinde mağaradan çıktık.
 
Geri döndüğümüzde sucuk ekmek karşıladı bizi çok iyi geldi :) Dönüş için toplandık ileride rehberimiz Hüseyin hocanın kiraz bahçesine dadandık afiyet oldu , rehberimizi eve bırakıp Bursa’ya 18:00 sularında döndük, emeği geçenlere teşekkürler sevgiler.

Ekip: Emrah Sınmaz, Muhammet Öndaş, Şükrü Deveci, Yenal Yazıcıoğlu, İsmet Ceyhun Yıldırım, Talha Bıyık, Hüseyin Soylar, Hüseyin Uçaravcı

Muhammet Öndaş
Oylandı
+1
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930