Kayıt
0
645
19-05-2022, 23:44

19 Mayıs 2022 Gündoğdu

İstasyon noktası seçmek ve kurmak SRT tekniğinin en önemli kısmı. Sabit bir hat kullandığımız ve bu hatta güvenerek tek ipte çıkıp indiğimiz, keşiflerimizi bu şekilde yaptığımız hepimizin bildiği bir durum.


Aslında en iyi ve güvenilir istasyon “doğal emniyet noktası “ dediğimiz , yer şekillerinde uygun kurduğumuz istasyonlardır. Sağlam bir dikit, su oyması ile gelişmiş kaya köprüleri… Metal hata yapabilir.  Ancak ip ve perlon daha bir dosttur.

Tamam da,  aktif bir düdende cilalı dümdüz bir kireç taşında doğal bir istasyon noktası bulmak her zaman kolay olmaz. Bu durumda devreye saplama ( matkap ) ya da el boltları  - dübelleri ile kurduğumuz yapay istasyonlar girer.


Dübel çakarken, doğru yer seçimi çok önemlidir. Seçilen kayanın sağlamlığı , sonrasında kurulan hattın sürtünme olmadan düzgün bir şekilde aşağı inmesi planlamanın ilk adımıdır.

El boltları taşıma gücü olarak, matkap boltlarından daha üstündür. Kurtarma eylemlerinde ilk seçenektir. Üstelik fiyat olarak kaliteli matkap boltlarına göre oldukça ucuzdur. Elle çakılırken 30 dk kadar zaman harcanması önemli bir dezavantajdır. Günümüzde matkap yardımı ve el çakımı sonlandırılması ile daha kolay uygulanabilmektedir. El dübelleri sürekli gidilen aktif bir düdende, hasar almadan uzun süre kullanılabilmektedir. Bu dübellerin önemli bir eksiği, yumuşak kayada neredeyse hiçbir işe yaramamasıdır. Ayrıca uzun süreçte, paslanmadan etkilenmekte ve çürümektedir. Yirmi üç yıl sonra tekrar gittiğimiz Camılıköy düdeninde, eskiden çakılmış  el boltlarının tamamı çürüyüp kaybolmuştur.


Saplama - matkap dübellerin en önemli avantajı çok hızlı bir şekilde uygulanabilmesidir. Ayrıca yumuşak bir kayada, seçilen boyuta da bağlı olarak, derindeki daha sağlam yapıya ulaşmak ve taşıma gücünün önemeli bir kısmını korumak mümkün olmaktadır. Bu dübellerin paslanmaz olanları uzun yıllar sağlamlıklarını koruyabilmektedir. Paslanır özellikte olanları, sonraki ekipleri tehlikeye düşürebilme potansiyeli nedeni ile önermiyoruz. Dezavantajların en önemlisi, kaliteli paslanmaz olanların fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bir önemli sorun da dübeller çakıldıktan sonra bir kısmı kaya dışında kalmakta, aktif düdenlerde yağışın getirdiği taşlar nedeni ile bükülüp kullanılmaz hale gelebilmektedir.


Bunlar güzel ama hiçbir şey pratiğin yerini tutmaz. 19 mayıs 2022 de Gündoğdu kayasında, her iki dübel tipinin de uygulanması konusunda pratik eğitim yaptık. Srt kullanmadan, sırf bu işe konsantre olarak bilgileri tazeledik ve yeni arkadaşlarımızın eğitimini de gerçekleştirdik. Hayırlı olsun.


Ekip: Emrah Sınmaz, Talha Bıyık, Sevilay Bıyık, Şükrü Deveci, Muhammet Önadaş, Hüseyin Soylar, Yenal Yazıcıoğlu.

Emrah Sınmaz
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Mart 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031