Kayıt
0
710
7-08-2021, 22:05

ÇANÇUKURU DÜDENİ EĞİTİM FAALİYETİ 31 Temmuz 2021

Covid-19 pandemi süreci son bir yılımızı kısıtlı yaşayarak geçirmemize neden oldu. Pandemi dernek faaliyetleri ve yeni üyelerimizin eğitimine ciddi bir darbe vurdu. Haziran ayından bu yana, küçük faaliyetlerle ısınma turlarına başladık.

Çan Çukuru düdeni yıllar önce araştırılmış  bir mağara. Küçük, aktif bir düden. İlk inişi eksi on metre… Ardından -4 ve -3 m lik iki iniş ve sonrasında eğimli devam eden ve göl sifonla sonlanan yapıda.

Önceki yıllarda arazi taraması yaparken, bölgeye uğramış ve düdenin ağzını bulmuştuk. Mağaranın bulunduğu Körekem köyü, dernek evimize 32 km uzaklıkta. Yakınlığı ve yapısal özellikleri ile bu küçük mağara eğitim faaliyetleri için iyi bir seçenek.

31 temmuz cumartesi günü, mağarayı tanımak ve üyelerimizin eğitimini ilerletmek için faaliyet kararı aldık. Dernek evinden erken olmayan saatte; Talha Bıyık, Hüseyin Soylar ve Emrah Sınmaz ekibi ile saat 10:30 da ayrıldık. Üniversite metro durağından Muhammet Öndaş’ı da alınca ekibimiz tamamlandı. Saat 11:00’da ancak yoldayız. Ama acelemiz yok. Yolumuz çok kısa.

Köy kahvesinde küçük bir mola ve sohbet sonrasında mağara ağzına yola çıkıyoruz. Mağaranın bulunduğu bölgeye geldiğimizde, mağara ağzına yoğun çalıdan ulaşmakta zorlanıyoruz. Keçiciliğin azalmasından bu yana, gittiğimiz her yerde, benzer görüntü ile karşılaşmak olağan bir durum.

Mağara ağzı büyük ağaçlarla çevrili. Sıcak hava için güzel bir koruma oluşturuyor. Hazırlıklar tamamlanınca girişe başlıyoruz. Daha öncede çakılmış el boltları var. Biz yeniden matkap boltu çakacağız. 2 şekilde mağaraya döşeme yapılabilir. Sağ tarafa döşeme yapmaya başlıyorum. İnişle birlikte ciddi bir nefes darlığım başlıyor. İnişin ortasında, diğer tarafın daha uygun olduğunu fark ediyorum. Düzgün bir iniş eğitim için çok daha iyi. Çıkarken nefes darlığım çok artıyor. Neredeyse boğulacağım. Diyorum “ Bu iş bitti. kondisyona bak…”

Döşemeyi sola kaydırıyoruz. Talha alıyor matkapı. Daha kolay bir döşeme oluyor. Basamaklı tek bir iniş…  Sonrasında, Muhammet ve Hüseyin iniyor. Mağara sonuna kadar iniyorlar. Dönüşte herkeste bir nefes sorunu, boğazı yakan bir etki ortaya çıkıyor. Havada tanımlayamadığımız zararlı bir madde var. Çıkış sorunsuz tamamlanıyor. Mağara saat 16:30 da toplanmış durumda. Bir saat sonra Görükle’deyiz.

Eğitim açısından güzel bir faaliyet yaptık. Ancak daha sonra bu mağarada nasıl çalışırız kestiremiyorum. Solunum sorunları can sıkıcı oldu. Bu kadar yakın bir mağarayı kullanamamak iyi olmadı. Belli ki başka bir eğitim mağarası belirlememiz gerekecek.

Emrah Sınmaz
Oylandı
+1
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930