Kayıt
0
1 583
24-11-2019, 21:00

"AYAZKÖY" MAĞARASI ARAŞTIRMASI

31 Ekim 2019 Perşembe günü, Çataldağ Şeytan mağarası faaliyeti dönüşü sırasında Mustafakemalpaşa Havacılık Kulübünden Özkan Yıldırım’dan gelen bir mesaj Ayaz köy mağarasını haber veriyordu. Aslında daha önce bu mağara ihbarını almış ve sıraya koymuştuk.



Özkan Yıldırım (Mustafakemalpaşa Mağara Araştırmaları Projesinde beş etkinliğe katılmıştı), yamaç paraşütü uygunluğunu kontrol etmek için gittiği Ayazköy Seyirtepe Toylan mevkiindeki mağarayı görünce hemen kısa bir video çekip bana atmış. 

15 Kasım Cuma günü öğleden sonra İhbarı değerlendirmek ve ön keşif yapmak için Alim ÖLMEZ ve Yusuf GEDİK ile beraber Ayazköy yolunu tuttuk. Önce “Karaoğlan Manda” evine uğradık. Ancak kapalı olduğu için ziyaret edemedik. Ayazköye geldiğimizde Özkan Yıldırım’ı telefonla bir kez daha arayıp yer tarifinin teyidini almaya çalışırken kendimizi mağaranın olduğu tepede bulduk bile.




Kısa bir araştırma sonrası mağara ağzını buldum. Mağara girişinin görünen kısmı tırmanış tekniği ile inilebilecek gibi göründüğü için mağaraya girmeye karar verdim. Dikey 4 metrelik bir iniş biraz zorlasa da başardım inmeyi.Mağara tabanı önce taşlarla doldurulmuş, sonra bir define meraklısı tarafından temizlenmeye çalışılmış. Ancak, yine de toplamda 7 metrede tıkanıyor. Çok sayıda sinek mevcut. Yarasa ve su gözlenmedi.

Haritalama için ölçümü bitirdikten sonra mağara ağzında bekleyen Yusuf birileri ile konuşmaya başladı. Çıkışta karşımda muhtar duruyordu. Mağaranın efsanelere göre 40 metreden derin olduğunu hatta bazı efsanelere göre Uluabat gölü kıyısına uzandığını anlattı. Ancak gözlemlerimize göre efsaneden öteye geçemedi.

Mağarada işimiz bitince günbatımı ve Uluabat gölü manzarası fotoğrafları da çekerek Mustafakemalpaşaya döndük.

Alim ÖLMEZ - Kasım 2019
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930