Kayıt
0
1 897
4-11-2019, 23:35

Büyükorhan “Karalar” Mağarası Araştırma Faaliyeti 2-3 Kasım 2019

Mağara Araştırma Derneği (MAD) Bursa Şubesi olarak, 27 02 2017 de Büyükorhan'da yeni bir mağaranın keşfini yaparak ilk girişimizi yapmıştık. Karalar Köyü yakınında bulunan ve ilk keşif girişinde tahmini 300 metre uzunluğa sahip mağaranın yağışların azalması ile birlikte haritalandırma çalışması yapmayı planlamıştık. Sarkıt ve sütün bakımından oldukça zengin olan ve labirente benzer yapısıyla ilgi çekici olan mağarada, herhangi bir arkeolojik iz bulunmazken definecilerin kazı yaptığı gözlenmişti.


Mağarayı daha çok vahşi hayvanların in olarak kullandığını belirlemiştik. Tilki ve sansar dışkıları, kaplumbağa ve keçi kemiklerine  rastlamıştık. Köy sakinlerinin bu tür kişilere karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirtmiştik. Mağaranın dikey ikinci bir girişi daha olduğu bilgisiyle, zamanın kısıtlılığı ve yetersiz ekipman nedeniyle ertelediğimiz bu araştırmanın ikinci etabı 02.11.2019 tarihi için planlandı. 

2-3 kasım 2019 tarihlerinde yaptığımız iki günlük çalışmaya Bursa Büyükşehir belediyesinden Mehmet Işık, Merve Bayramoğlu, Hüseyin Soylar, Kadir Gürses, İsmet Ceyhun Yıldırım ,Talha Bıyık, Emrah Sınmaz ve Attila Ülgen den oluşan 8 kişilik bir ekiple hazırlandık. 



İki ekim sabahı saat ,8.00 da Ekerpark otoparkında buluşarak iki araçla yola çıktık. Orhaneli’nde börek çeşitleriyle yaptığımız kahvaltıdan sonra saat 11.00 de Karalar mağarasının pencere olarak adlandırılan girişinde hat kurmak için hazırlıklara başladık. Kadir Gürses ve Talha Bıyıktan oluşan 2 kişilik ekip dikey olan girişten girdikten ve gözden kaybolduktan sonra İsmet Ceyhun Yıldırım’ı nöbetçi olarak bırakarak “Kapı” olarak adlandırılan diğer mağaraya yöneldik. 

Merve, Hüseyin,Mehmet, Emrah ve Attila’dan oluşan 2. Ekip saat 13:03 de mağaraya girdik. Daha önce ön araştırmasını yaptığımız mağarada mağaranın sonuna kadar gitmek zor olmadı. Mağaranın sonundaki daraldan Hüseyin dışında kimsenin geçmesi mümkün olmadı. O kısmın haritalanması için fiziksel yapılarıyla sondaki daraldan geçebileceklerini düşündüğümüz Kadir ve Talha’nın diğer girişteki işlerini bitirmelerini ve bize katılmalarının gerekli olduğuna karar verdik.   Mağaranın geçemediğimiz darala kadar olan kısmının haritalanması işine Emrah ve Mehmet başlayınca, Merve ile Hüseyin de mağaranın detaylarını ve muhtemel kollarını araştırmaya başladılar. Attila diğer girişte işlerini bitirdiklerini umduğumuz Kadir ve Talha ikilisini çağırmak için mağaradan çıktı. Ancak çizim ve fotoğraflama işi beklediğimizden uzun sürdüğü için Kadir Talha ikilisinin diğer ekibe desteğe gitmesi mümkün olmadı. 



Giremediğimiz daraldan sonraki bölümün haritalanması üç ekim tarihine kaldı. Her iki mağaradaki çalışma hemen hemen aynı anda bittiği için toparlanıp Büyükorhan’a doğru yola çıktık. 

BÜGED Büyükorhan Gençlik Derneği genel sekreteri Ali Erdem in desteği ve organizasyonuyla Belediye Sosyal tesislerinde akşam yemeğimizi yedikten sonra Mehmet ve Merve ile vedalaştık. İkinci günün çalışmasına katılamayacakları için iki mağara girişinin birleşip birleşmeyeceğini merak ederek ayrıldılar ve Bursa’ya döndüler. Bir süre kahvede çay muhabbetinden sonra Büyükorhan belediyesinin misafiri olmak üzere belediye tesislerindeki odamıza yerleştik. Büyükorhan’da çadırda kalmak zorunda olmamanın kolaylığı inanılmaz. 



Faaliyetin 2. Gününde kahvaltımızı Kardeşler lokantasında Tavuksuyu, Ezo gelin, İşkembe çorbalarıyla yaptık . Mağaraya vardıktan sonra Talha, Kadir,Hüseyin den oluşan ekip gereken malzemeleri alarak daraldan sonraki bölümü haritalamak üzere mağaraya girdiler. Yaklaşık 2 saat süren çalışmanın sonunda iki mağaranın birleştiği bilgisiyle faaliyet sonlandı. 



İsmetin Büyükorhan’da çay ikramı ve Ali Erdem in ziyaretinden sonra dönüş yolculuğuna başladık. Faaliyeti destekleyen Büyükorhan Belediyesine , BÜGED ve Ali Erdem’e tekrar teşekkürler. 

Attila Ülgen 03.11.2019


İki kasım sabahı “Karalar” mağarasına doğru yoldayız. Aklımdaki plan; ilk gün yatay mağarayı haritalamak, ertesi gün de dikey mağarayı haritalayarak işi bitirmek şeklindeydi. Ancak İsmet “dikey mağarayı iki yıldır merak ediyorum, ona bakalım” şeklinde görüş beyan etti. Yılların verdiği inatçı yapımın, İsmet’in kararlı isteği karşısında darbe yediğini hemen fark ettim. Her ne kadar İsmet’in ayak parmağının kırık olması nedeni ile mağaraya girmeyecek olmasına karşılık, planımın uygulanamayacağı konusunda endişeye kapıldım. İsmet hedef odaklıdır. O hedefe takıldı mı bir kez, ikinci hedefe ancak ilkini tamamlayarak ulaşabilirsiniz.



Mağara’nın bulunduğu araziye saat 11:30 da ulaştık. Hazırlıklar  devam ederken Attila Başkan “ dikeye başlansın, diğer ekip yataydan girip haritalama yapsın” şeklinde buyurdu. Tabi ki Kadir dikey mağaraya girince haritalamanın bana kalacağı baştan belli oldu. Mağaranın karışık bir yapıda olması harita işinin can sıkıcı olacağını düşündürüyordu. Şansımıza yanımızda iki takım harita malzemesi vardı. Ve bu aldığımız kararın faaliyet sonunda çok isabetli olduğunu anlayacaktık.

Saat 12 de Kadir ve Talha; köylülerin Karar Penceresi adını verdikleri dikey mağaraya girişe başladılar. Yöre insanı her iki mağaranın birleştiğini söylüyordu. Ancak biz konumlar nedeni ile buna çokta ihtimal vermiyorduk. Nasıl döşendi, girdiler bilemiyorum. Yarım saat kadar kestirmişim. Attila’nın  “girdiler hadi gidelim” uyarısı ile kendime geldim.



Saat 13:03 de Karalar mağaralarının kapı denilen bölümünden giriş yapıyoruz. İsmet uyarıyor “dikkat edin, porsuklar bu mağarayı çok kullanıyor, her yerde dışkıları var”. İlk önce Hüseyin giriyor ve “içeride kedi var” diyor. Kedi sandığı porsuk hızla gözden kayboluyor.



Girişten sonra ilk yatay bölüm, sonrasında yukarıya doğru çıkan dönen bölüm, dar bir geçiş ile üst bölüme ulaşıyoruz. Üst galeri çok karışık, saymakla baş edemeyeceğiniz kadar sütün ve yön ile dolu geniş bir bölüm ile başlıyor. Sonrasında, çöküntü ve yine sütunlarla süslenmiş diğer bir bölüme ulaşılıyor. Bu galeriden sonra dar bir geçiş ile sola doğru dönen başka bir galeriye geçiliyor. Burada mağaranın bittiğini düşünüyorsunuz. Çünkü en son noktada çok küçük bir delik bulunuyor.



Bir süre oyalanıyoruz. Mehmet bu delikten geçmeyi deniyor. Kalıbı uygun değil. Ancak araştırmacı kişiliği baskın geliyor. Doğal olarak geçemiyor. Ben oyalanıyorum, Haritalamaya halen adapte eğilim. Attila oyalanıyor, benim haritalamaya adapte olmamı bekliyor.

Eski Umast’lı, uzun süre mağaracılığa ara vermiş, derneğimizin yeni umutlarından Hüseyin Soylar’a gaz veriyoruz. Hüseyin gazı alıyor, yavaş yavaş deliği zorlayarak arkadaki galeriye geçiyor. İki mağara birleşiyor mu ? diye düşünüyoruz. Diğer tarafa sesleniyoruz. Ancak yanıt yok. Hüseyin geniş bir salona çıktığını ve büyük bir kütüğü olduğu bilgisi ile geri dönüyor.

Çağre kalmamış harita yapılacak. Attila  Başkan,  Karalar Pencere’sindeki iş kolaylamıştır düşüncesiyle  “siz haritaya başlayın, ben Kadir’i alıp gelirim” diyerek mağaradan çıkışa başlıyor.

Kalem kağıt elde, ölçüm Mehmet’te… Hüseyin ve Merve mağarayı incelerken. Biz mağarayı ölçmeye başlıyoruz. Mehmet harita mühendisi. Oldukça sabırlı ve uyumlu. Ben “ölç” diyorum, o ölçüyor, ben kayıt alıp kroki çiziyorum. İş uzayınca Merve ve Hüseyin’i yolluyoruz.

Ölçüm ilerliyor. Motivasyon güzel. Bir yandan söyleniyorum.  “Attila Kadir’i getirmedi”… “ Kadir’e  bak merak bile etmiyor. Oldu bu…”  Derken, derken çok sütunlu galeride, ortadan çıkışa bir hat ve galerinin çevresinden dolaşarak sınır alıyoruz. Direkt olarak ölçüm almak imkansız. Dar alanda kaybolmak bile mümkün. Mağara güzel. Değişik bir deneyim.



Bu galeriden sonrası kolay gidiyor. Saat 17:45 de gün batmadan dışarıdayız. Araçların yanına vardığımızda, Talha dışarıda Kadir ise biraz sonra geliyor. Mağarada iş uzamış, Kadir bir daralda   zorlanmış. Çıkışları saat 18: 15…

İş bitti, bugün dönelim diye düşünüyorum. Attila Başkan “ O deliğe bakılacak. Soru işareti koyup gidecek miyiz ?” diyerek faaliyete devam diyor.

Üç kasım sabahı kahvaltı sonrası Karalar’a yola çıkacağız. İsmet “ben gelmeyeyim proje için çalışmam gerekiyor” deyip, Büyükorhan’daki yüksek okul binasına geçiyor. “Sırlan ayağı” projesi için onu terk ediyoruz. Sırtlan ayağı = Anadolu Sırtlan Projesi www.anadolusirtlanprojesi.org 

Ekibimizin cılız üyeleri; Hüseyin, Kadir ve Talha Karalar mağarası kapısı’ndan saat 9:15 de giriş yapıyorlar. 11:45 de döndüklerinde; mağara haritalanması tamamlanmış ve  iki mağara birleşmişti. Dar geçişten hemen sonraki büyük salon Karalar penceresi ile birleşmişti. Bu geçişi dikey bölümden giren ekibimiz de bulamamıştı. Başkanımızın kararlılığı ve biraz da tesadüfler zinciri ile güzel bir araştırma faaliyetini bu şeklide tamamladık.



Genç mağaracılar arada soruyorlar; kimi abi, kimi amca diye söze başlıyor. “….haritalamaya yeni başlayacak genç mağaracılara bir öneriniz olur mu ?” Evet var. Hiç girmeyin bu işlere… Nice mağaracı hayatında bir kez bile harita çizmeden, poposunu sallaya sallaya mağaralarda geziyor, inip, çıkıyor ve mağaracılık hayatını bu şekilde zevk içinde tamamlıyor. Harita için kaygılanan birkaç obsessif  nasıl olsa her dernekte - klüpte var.  Kasın gitsin.

Emrah Sınmaz
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930