27 Mart 2011 Gürsu Mağara Araştırma Etkinliği
Ocak ayında, Gürsu’ya yaptığımız etkinlikte bölgede başka mağaralar olduğu bilgisine ulaşmıştık. Bilgiye göre, 730 m paraşüt kalkış pistinin doğusunda kalan kayalık tepelerde, kemikli mağara adında ve 1100 m kalkış pisti güneyindeki yamaçlarda içinde ayı yaşadığı söylenen ikinci bir mağara bulunmaktaydı. Bu sefer yanımızda, Gürsu’lu doğa sporcularından Yücel var. Bize hem rehberik, hem de ekip arkadaşlığı yapacak.
Saat 9.45 de paraşüt pisti yakınına ulaşıyoruz. Doğudaki kayalık tepelere ( ikiz kuleler, ikiz kayalar ) kısa bir yürüyüşle varıyoruz. Kayalık bölgede yapılan kısa bir araştırmadan sonra mağaranın ağzını buluyoruz. Yan yana iki küçük mağara bulmamız güzel bir sürpriz oluyor.
Kemikli mağara, küçük ancak ilginç bir mağara. Önce yerlerdeki kemiklere bakıp, adının buradan geldiğini sanıyoruz. Ancak, içerideki küçük oda da her iki yan duvarda, traverten içine gömülmüş kemikleri görünce iş ilginç hale geliyor. Küçük bir parça örneği, Uludağ Üniversitesinde C14 yöntemi ile incelenmek üzere alıyoruz.
Hemen yanındaki mağaranın, kuvvetle muhtemel hazineciler tarafından ağzı genişletilmiş hatta açılmış. Bu mağaradaki çalışmamızda kısa sürede tamamlandı.
Paraşüt pisti yakınındaki dinlenme tesisine gidip, öğle yemeğimizi yedikten sonra, tesisin batısında kalan Ayılı mağarayı aramak üzere yola çıktık. Bir önceki gezimizde, tesiste çalışan Cabir işi bıraktığı için mağarayı kendimiz bulmak zorundayız. Ayılı mağarayı bulamadık. Ancak, onun yerine hesapta olmayan üç küçük mağaraya denk geliyoruz.
İlki, yolumuzun üstünde denk geliyor. Daha doğrusu başkan tarafından bulunuyor. Burası çobanlar tarafından kötü havalarda, hayvanların geçici barındırılmasında kullanılıyormuş. Bu küçük mağarayı da haritalayıp tekrar yola koyuluyoruz. Meşe ağaçları ile yaptığımız zorlu mücadele sonrasında iki küçük mağarayı daha buluyor ve haritalıyoruz.
Eğlenceli ve güzel bir etkinlik. Mağara Araştırma Derneğinin etkinlikleri sadece derinlik ve uzunluğa bağımlı değil. Her mağara bizim için değerli.
Yeni arkadaşlarımız içinde güzel bir gün oldu. Biyoloji bölümü öğrencisi Utku, mağaralardan birkaç örümcek örneği topladı. Mağara sporuna ANÜMAB da başlamış olan Davuthan, bir süredir giremediği mağaralara yeniden kavuştu. Tolga ve Şerife dağcılığa,mağaralar için ara verdiler.
Bir Gürsu faaliyeti daha böyle geldi, geçti. Darısı diğerlerinin başına.
1. Etkinliğe Katılanlar:
Murat Soğucak, Emrah Sınmaz. Attila Ülgen, Kasım Altay, Taner Türker, Utku Gülekalp, Tolga Satıoğlu, Şerife Kuvvetli, Davuthan İkincikarakaya,Yücel Şahin ( Gürsu Doğa Sporları )
2. Yer:
Bursa, Gürsü, Katırlı Dağları, Paraşüt Uçuş Noktaları Bölgesi; Kemikli, Koyun Ağılı, Kuş Yuvası, Ağıl mağaraları...
2. Yer:
Bursa, Gürsü, Katırlı Dağları, Paraşüt Uçuş Noktaları Bölgesi; Kemikli, Koyun Ağılı, Kuş Yuvası, Ağıl mağaraları
3. Ulaşım:
Gürsu’dan iki araçla yola çıkıldı. Katırlı dağlarına doğru çıkarken, sola doğru “Off-road yarış pisti” tabelasından sola tırmanılarak, 730m kalkış pistine ulaşıldı.
4. Bağlantı Kurulacak Kişiler:
Gürsu belediyesi ,Doğa Sporları Bölüm Sorumlusu Recep Erol
5. Hava Durumu:
Hava durumuna göre, etkinlik günü Bursa’da sağnak yağış bekleniyordu. Gün boyu hava güneşliydi. Gece, faaliyet sonrası sağnak başladı.
6. Maliyet:
Etkinlik için yaklaşık 120 tl yakıt, yiyecek ve su harcaması yapılmıştır. Etkinliğe katılan, çalışan katılımcılardan derneğe 5 er tl toplandı.
7. Götürülen Malzeme:
Yatay Mağara olduğu guano nedeniyle tulum, çizme, baret, ölçüm malzemeleri götürüldü.
8. Sarf Edilen Malzeme:
9. Lojistik:
Yiyecek ve su dışında herhangi bir ihtiyaç olmadı.
10. GPS konumu:
Kuş Yuvası
Kemikli Mağaraları
Koyun Ağılı
Ağıl
Emrah Sınmaz