RASATDÜZÜ ETKİNLİĞİ (9-11-2014) MAD-UMAST Ortak Etkinliği
Yıllardır pek çok dağcının tarif ettiği rasat düzündeki mağarayı hep duyardık. Kadir de, yaz aylarında bölgede gittiği bir kamplı faaliyette, mağaranın yerini tam olarak belirlediğini söyleyince, 09.11.2014 tarihinde mağarayı haritalamak amacıyla bir faaliyet düzenledik.
09.11.2014 pazar günü saat 6,00 da Bursa Görükle’den 2 araçla hareket edildi. Ekibe katılacak Fatih AYDIN ve Yenal YAZICIOĞLU’da yoldan alınarak, alışveriş sonrası yola çıkıldı . saat 09.00 da Uludağ 2. bölge ye vardıktan sonra Volfram madenindeki ilk mola noktamıza ulaşmamız 2 saat kadar sürdü. Ekipmanın ağırlığı ve havanın soğukluğu bizi çok yavaşlattı. Yoksa, ekibin kondüsyonunda eleştirilebilecek bir durum yoktu. Ekibin tamamının ve bütün malzemenin ne kadar gideceğini bilemediğimiz bir mağara için bu zorlu hava koşullarında yukarıya kadar taşımamızın gereksiz olduğuna karar verdik. Ve 3 takım SRT ,60 mt ip ve matkap ile birlikte az miktarda yiyecekle Attila ÜLGEN, Utku YÜCEL, Fatih AYDIN, Önder ÇELEBİ, Kadir GÜRSES ten oluşan ekiple yola devam ettik. Gizem KAN, Cenk AKBULUT, Yenal YAZICIOĞLU, Furkan AKAY ise volfram madeninin üst tarafındaki su deposunda bıraktığımız malzemelerle kaldı.
Volfran madeninden RASAT DÜZÜ ne ulaşmamız da yine 2 saat kadar sürdü. Yaklaşık saat 13.00 da mağaranın yanına ulaştığımızda. Akşam saat 17. 00 da havanın kararacağı düşüncesi bizi biraz rahatsız etti. Mağaranın girişi, çok derin bir mağara olabileceği düşüncesiyle bizi heyecanlandırdı. Mağaraya girip çıkmamız yaklaşık 2 saat kadar sürdü. Mağaraya ilk giren Önder ÇELEBİ oldu. Onu Utku YÜCEL ve Kadir GÜRSES takip etti. Mağaranın sadece 13 mt derinlikte 11 mt lik bir yatay odadan ibaret olması moral bozucuydu. Saat 15.00 da dönüş yolculuğuna başladık. Saat 16.00 da bizi merakla bekleyen ekip arkadaşlarımıza ulaştık. Bir şeyler yedikten sonra saat 16,30 da inişe geçtik. Hava kararmaya başlasa da 17.30 da araçlarımızın yanına vardık.
Keşfi Yapılan Mağara Hakkında:
Mağara Uludağ da Rasat düzü olarak bilinen tepenin kuzey batısında kalıyor. Bu güne dek mağarayı görmüş pek çok dağcı, mağaranın aşağıdaki Volfram madeninin galerilerine bağlanıyor olabileceği düşüncesini taşıyordu. Mağaranın girişi oldukça derin bir mağara olabileceği duygusu yaratıyor. Güneydoğu yönünde olan girişin sağ üst tarafında arapça harflerle (Allah) yazılmış. Çevrede başka mağaraların da olabileceği düşüncesi oluştu. Mağarada herhangi bir oluşum bulunmamakla birlikte biyolojik, arkeolojik yada paleontolojik bulguya rastlanmamıştır. Bu bölge de faaliyet düzenleyen ekiplerin özellikle sert rüzgarlara karşı tedbirli olmaları gerekmektedir.
Attila Ülgen