Kayıt
0
1 337
29-10-2019, 00:08

“GEYİK GÖBEKLİ DİPSİZİ” ARAŞTIRMASI 4-6 EKİM 2019


“Geyik Göbekli Dipsizi” mağarasını ilk olarak eylül 2018 yılında bölgede yaptığımız araştırma faaliyetinde keşfetmiştik. Mayıs 2019’da MADBursa, Umast ve İtümak ortak faaliyeti ile mağarada -85m ye kadar ilerlenmiş ve mağaranın devam ettiği saptanmıştı. 

Çok kısa zamana sıkıştırdığımız çalışma nedeni ile mağara araştırması tamamlanamayınca, yeni bir faaliyet yapılması kaçınılmaz hale geldi. Yaz faaliyetleri, tatil derken, ilerleyen sonbaharı kaçırmamak için faaliyet yapmaya karar verdik. Mayıs ayında, gece eksi derecelere inen soğuk nedeni ile daha geç kalmamız akılcı olmayabilirdi. Faaliyet, bir öncesinin devamı olarak ve ortak çalışma olarak planlandı. 4-6 ekim 2019 da üç günlük faaliyet planlaması yaptık. Daha önceki faaliyette katılımın yoğun olması, çalışmayı aksattığıdan, katılacak mağaracı sayısını daha az sayıda tutmaya çalıştık. 




Son iki günde, İtümak’lı arkadaşlarımızın, depremle ilgili bir çalıştay nedeni ile faaliyete katılamayacakları haberini aldık. Sonuçta; bareti ve az çok teknik bilgisi olan herkes , zamanı gelince, gönüllü kurtarma ekiplerine katılacak hazırlıkta olmalıdır.

Dört ekim cuma sabahı ilk ekibimiz yola çıktı. Attila Ülgen, Oğuz Elibol, Kadir Gürses, Bakican Pala ve MustafaKemalPaşa ilçesinden ekibe katılan Alim Ölmez… Ekip öğle saatinde, Devecikonağı Kurşunulu köyüne ulaşıp, mağaraya çok yakın kamp alanına hazırlıklara başladı. Attila başkan, Bursa Büyük Şehir belediyesinin düzenlediği etkinliğe katılmak üzere Bursa’ya geri döndü. Kalan mağaracılarımız, akşam saat 17 de, üç kişilik ekiple mağaraya ilk girişlerini yaptılar.



Cuma gece, mesaiden hemen sonra  Emrah Sınmaz, Yenal Yazıcıoğlu, Fatih Aydın ve İdris Hatipoğlu’ndan oluşan ikinci ekibimizle yola çıktık. Mağaranın Bursa’ya yakın olması ulaşım açısından büyük avantaj sağladı. Yol 124 km ve yaklaşık olarak iki saatte kamp alanına ulaşılabiliyor. Saat 22:30 da kamp alanındayız. Alim Ölmez’i , her zamanki çalışkanlığı  ile ateşi, tenteyi ve çayı hazırlamış bizi bekler bulduk. Kamp düzeni hemen oluşturulup ateş başı sohbete başladık.

Ateş başı koyulaşmadan, ekip mağaradan çıktı. Bir önceki derinlik aşılmış, mağara devam ediyor ve yanlarındaki ip bittiğinden giriş sonlanmış durumda. Her mağaracı gibi hayallerimiz var. Küçük ama bizim. Geçen faaliyetten bu yana, Bursa’nın en derin mağarası fantazimiz var. Bildiğimiz kadarı ile, bilinen en derin Bursa mağarası -101m derinlikte. Mağaranın devam etmesi ile hayallerimiz, yanan kamp ateşimiz kadar canlı.



Kampımızın diğer bir yeniliği, yakın kısa faaliyetler için evde yemek hazırlığı tam ya da tama yakın pişmiş öğün hazırlanması. Yenal bu konuya akıl yormuş ve hazırlıklarını yapmış. Koyu çorba, patates kızartması… Evet, yemek hazırlamak daha kolay.  Gece hatırı sayılır bir yağmur düşüyor. Bu durumu kabullenmiştik. Mağaramız fosil karakterde olduğundan yağışta faaliyeti göze alıp gelmiştik.

Beş ekim cumartesi günü, her ne kadar erken çalışmaya başlayalım desek de kahvaltı, sabah mahmurluğu falan derken mağaraya giriş saatimiz 12:30. Bu kez dört kişi  Kadir, Bakican, İdris ve Oğuz’dan oluşan ekip yanlarında yüklü miktarda teknik ve harita malzemesi ile mağaraya giriş yaptı.

Kampta arada yağan yağmur eşlinde takılıyoruz. Bir ara su kaynağına bakmaya gidildi. Yemek, kamp hayatı faaliyet devam ediyor. Fatih’le “Küçük macera” kavramı konuşuyoruz. Fatih bu konuda yazan insanları takip etmiş. Yani ne yapıyorsunuz ? işten çıkınca akşam kamp kamptan işe gitmece. Yakın bir yerlerde hafta sonu yürüyüşü. Evet zamanınız ve paranız az. Ancak bu şekilde küçük kaçamaklarla zevkinizi devam ettiriyorsunuz. Sonradan düşündüm, bizim bu faaliyet tarzına uyuyor. Hatta bizim faaliyet “küçük maceradan” ileri sayılır. Aynı mağara Mersin’de bir yaylada olsa belki de bir hafta zaman harcamak gerekebilir. Yani güzel iş.



Saat 16:45 de Kadir ve İdris beklenmedik bir şekilde erkenden mağaradan çıkıyorlar. Mağara bitmiş, fazla malzemeler çıkartılmış. Kalan ekip hem harita hem de toplama yaparak çıkacak. İdris “ en az -140 m” diyor. Yenal’la elleri ovuşturuyoruz. Hem iyi bir derinlik, hem de toplama yapılıyor diye mutlu oluyoruz. 

Saat 22:30 da Oğuz ve Bakican çalışmayı bitirip kampa dönüyorlar. Bu sefer “en fazla -120m” deniyor. O da güzel. Mağara mağaradır. Kadir “madem çalışma bitti, ben yarın işe gideyim” diyerek Alim hoca ile gece dönüş yapıyor. Kampta altı kişi kalıyoruz. Ertesi gün erken kalkalım, gün ölmesin dönelim diyoruz. Yağış başka yerde mağara aramamıza engel.

Altı ekim Pazar sabahı rötarlı kalkışa ve kahvaltıya karşılık saat 10 da toplanıp kamptan ayrılıyoruz. Saat 13 de Bursa’dayız. Görükle’de  üç kişiyi bıraktıktan sonra Attila başkana uğrayıp yükü yıkıp faaliyeti sonlandırıyoruz.

Daha sonra yapılan hesaplamalarda mağara boyutu; derinlikte -118m, uzunlukta 167m olarak hesaplandı. Evet tahminlerin altında. Ancak yine de Bursa’nın en derini… Lafın kısası fantazilere devam.

Emrah Sınmaz
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930