Kayıt
0
2 446
24-07-2017, 21:14

MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI 19 Temmuz 2017

Osmaniye ve Yenikızılelma köyleri

Kestelek kalesi Çaltılıbük Kalesi mağarası,
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  19 Temmuz 2017Mustafakemalpaşa mağaraları projesi kapsamında daha önceki günlerde de fotoğraflamaya niyetlendiğimiz, Kestelek kalesi mağarasının yerini bulmak için Alim Ölmez, Özkan Yıldırım, İsmet Ceyhun Yıldırım, ve Attila ülgen dörtlüsü olarak yola çıktık. Daha önce iki kez bulmaya çalıştığımız ve Çaltılıbük’lüler tarafından, Çaltılıbük Kalesi olarak adlandırılan kale surlarının altındaki mağaraya ulaşmak için ekibimize Umut Albayrak katıldı. Mağaranın olduğu bölgeye ulaştığımızda karşılaştığımız sık çalılık, bölgeye uzun zamandır kimsenin gelmediğinin göstergesiydi. Rehberimiz Umut bizzat kendisinin de girdiği 4-5 mtlik mağaranın kabaca yerini göstermesine rağmen gür çalı ve dikenlik alanda herhangi bir mağara girişi bulamadık.

Evkaya mağarası,
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  19 Temmuz 2017Günün ikinci hedefi Osmaniye köyüne giderken, henüz köye varmadan, rastladığımız Sabri Sevim bize sözü edilen mağaranın yerini gösterebileceğini söyleyince, Osmaniye köyüne gitmemize gerek kalmadı.MKP Osmaniye Köyü Balık oynağı mevkiinde Evkaya mağarasını bulmamız uzun sürmedi.,17 mt uzunluğundaki mağaranın girişinin yaklaşık 10 mt sağında küçük bir mağara daha var. İnsan geçişine izin veren bir galeri bulunmuyor. Ancak Sabri Sevim in anlatığına göre geçmişte mağarada yakılan ateşin dumanı diğer mağaradan çıkıyormuş . Mağara duvarındaki küçük oyuntulardan gelen hava akımı diğer mağara ile bağlantılı olduğu düşüncesini destekliyor. Fotoğraf çekimi ve çizim işini tamamlayınca günümüzün üçüncü hedefi olan Yenikızılelma köyüne doğru yola çıktık.

Kızıltaş altı mağarası,
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  19 Temmuz 2017Alim hocanın öğrencileri kanalıyla, bu kez köyden Mustafa Eren i bulduk ve hiç oyalanmadan Yenikızılelma köyü, Kızıltaş Mevkii,Kızıltaş altı mağarasına ulaştık. 6 metre genişliğinde giriş ağzı olan mağara yine 6 metre çapında bir salon şeklinde. Mağaranın içinde 2 mt çapında bir odacık daha var.

Tümbüldek1 mağarası,
Rehberimiz Mustafa Eren’in sık ormanlık alanda mağaraları kolaylıkla bulmasına şaşırarak yolumuza devam ettik .Yenikızılelma tümbüldek mevkii, tümbüldek1 mağarasını 3 mt enindeki giriş ağzı ile 7 mt uzunluğu ile fotoğrafladıktan sonra ,hızla bir sonraki hedefimize yöneldik.

Tümbüldek2 mağarası.
Tümbüldek 1 mağarasının girişinin yaklaşık 25 metre solunda bulunan Tümbüldek 2 mağarası 2 mt genişliğinde.Girişinde sağa ve sola 4 er mt uzunluğunda iki oda şeklinde ayrılmış .

Yenikızılelma Hamam,
MUSTAFAKEMALPAŞA MAĞARALARI  19 Temmuz 2017Yenikızılelma Hamam yivi mevkii ne geldiğimizde karşılaştığımız görüntü ilginçti. Sık ormanlık alanda ağaçların altında çıkan su kaynağının hemen yanında insan yapısı olduğu anlaşılan 2x3 ölçülerinde üzgün yontulmuş 150 cm yüksekliğinde küçük bir oda ile karşılaştık. Odanın içi yaklaşık 20 cm su dolu bir havuz şeklinde ve devamlı zeminden su çıkıyor. Su sıcaklığı çok fazla olmamasına rağmen yer altı sularının soğuk olmasını beklediğimiz için 20-22 derecelik su sıcaklığı buranın hamam olarak adlandırılmasını sağlamış. Rehberimiz kışın burada yıkandığını ve su sıcaklığının daha da yüksek algılandığını belirtti. Hamamın iç görüntüsü doğal küçük bir mağaranın insan eliyle yontularak genişletildiği ve kullanıma elverişli hale getirildiği düşüncesi yaratıyor. Yer yer doğal oluşumlar mevcut.
Günümüzü Mustafa Eren’in evinde çay içerek noktaladık .



Attila ÜLGEN
Oylandı
+5
1
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930