Kayıt
0
2 069
15-01-2014, 23:48

MAĞARANIN ÖLÜMÜ (SICAK MAĞARA) 24 Kasım 2013

Eğitim, eğitim, eğitim… Bir yere kadar. Yenal’a söz verdiğim, dikey mağara girişi için, 2009 yılında araştırmasını yaptığımız, “sıcak mağara” ya bir eğitim faaliyeti planladım. Mağara, bu tür eğitimler için çok uygun. Hem ulaşımı kolay hem de küçük, ama güzel düden tarzında. Yıllardır bu mağarayı, eğitim mağarası yapalım diye başkanın kafasını ütüler dururum.

MAĞARANIN ÖLÜMÜ (SICAK MAĞARA) 24 Kasım 2013Sonunda, 24 kasımda, yedi kişilik ekibimizle, Sıcak Mağara’ya eğitim faaliyeti yaptık. Ağızda, ilk dikkati çeken daha öncekinden farklı olarak, ciddi bir su yatağı olması ve girişteki kayaların bulunmamasıydı. Mağara ağızında, uzun zamandır dikey etkinlik yapmamanın acısını çıkarmak için, heyecanla hazırlandık. Giriş için tam teçhizat hazırlandım. İlk inişten sonra, mağara girişin tersi yönde devam ediyordu. İner inmez bir terslik olduğunu hemen fark ettim. Olması gereken iniş yoktu. Sol duvara çakılmış olan boltlarımız, yerden sadece birkaç cm yukarıdaydı. İniş kaya ve kum ile kapanmıştı. Oldukça büyük bir hayal kırıklığı yaşadım desem yalan olmaz. Mağara bir tür, tıkanmış, ölmüştü.



MAĞARANIN ÖLÜMÜ (SICAK MAĞARA) 24 Kasım 2013Tabi ki, motive mağaracımız İdris’i, birkaç kaya ve kum yığını durduramazdı. Ne yaptı etti, kaya kaldırdı, kazdı, ekibe bir yol açtı. Ekip bir süre çalıştı, belli bir derinliğe ulaştı. Ancak, ulaştıkları galerinin daha önceki ile farklı olduğu sonucuna vardık. Bizim galeri kapanmış, çökme ya da galerinin malzeme ile dolması nedeniyle, mağara farklı bir yöne gitmişti.

Mağara yakınında, Balıkesir asvalt tesisleri var. Kaya patlatması yapılıyor. Bir ihtimal, sarsıntı nedeniyle çökme olmuş. Ancak bu, daha önce olmayan su yatağını açıklamıyor. Köylülerin söylediği, daha önceden mağaraya su girmediği, hatta mağara dışındaki toprak çöküntüye kadar, yataktan gelen suyun köye kadar ulaştığı yönünde. Muhtemelen, doğal süreçler ve taş ocağı çalışması, birlikte etki ederek bu sonucun oluşmasına neden olmuş.

Yenal, abi söz dikey’e gideceğiz yazdan önce wink


Ekip; Emrah Sınmaz, Murat Alkaş, Yenal Yazıcı, İdris Hatipoğlu, Meriç Şeyma, Tolga Satıoğlu, Hazal Satıoğlu



Emrah Sınmaz

Fotoğraf Galerisi
Oylandı
0
0
Yorumlar
Yorum Ekle
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
YORUMLANAN
nureddin91
nureddin91
Merhaba, Fotoğraf galerisindeki fotoğraflar açılmıyor.
mangit
mangit
Kıymetli Hocam; Yıllar önce Kütahya-Emet ilçesinde
Tamer
Tamer
Tebikler ....
mtnylnz
mtnylnz
Ayva ini mağarasında fazlasıyla yarasa var.
Tamer
Tamer
bende düşünüyordum güzel bir dövme yaptırmayı... iyi denk
Tamer
Tamer
elimize sağlık :)
ETKİNLİK TAKVİMİ
«    Nisan 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930